Jednou z účastníčkov seminára bola aj Jana Špulerová, ktorá zhrnula svoje dojmy a zážitky v tomto článku.

Prvý júnový víkend sa konal v ABELANDe – gazdovskej dedinke rodiny Abelovcov v Lozorne ďalší zo vzdelávacích seminárov Zdravá záhrada – dobrý život, pod taktoukou našej lektorky Ivky. Tá postupne odkrývala hĺbku a vzťahy permakultúrnej záhrady, ktorá stojí na 3 pilieroch, 5 postojoch a ďaľších princípoch.

Čo si máme pod permakultúrou predstaviť? – každý sme si priniesli asi nejaké svoje predstavy a očakávania, ale základ permakultúry je odvodený z anglického jazyka „permanent agriculture“, čiže trvalo udržateľné poľnohospodárstvo. Neskôr sa zmysel permakultúry rozšíril na permanent culture, čiže udržateľná kultúra.

Pokiaľ by ste čakali nejaký priamy návod, ako si založiť a udržiavať zdravú záhradu, asi by ste sa nedočkali. Ba priam naopak, tento seminár bol aspoň pre mňa iba prvotnou ochutnávkou a pozvaním učiť sa poznávať, pozorovať, objavovať vzťahy, aké by mali fungovať v permakultúrnej záhrade, aby sme mohli vrátiť pôde jej silu a priblížiť sa k prírode….Týmto úvodným seminárom sa nám poodkryla hĺbka udržiavania zdravej záhrady, ktorú sme mohli spoločne objavovať nielen počas prednášok, ale aj pri aktivitách a diskusiách o vzájomných vzťahoch medzi zložkami životného prostredia, človekom a jeho aktivitami, a ich dôsledkami.

Tri piliere permakultúrnej etiky spočívajú práve v posilňovaní vzájomných vzťahov:

Výzvou k tvorbe a budovaniu zdravej záhrady môže byť aj 5 permakultúrnych postojov:

  • Všetko záhradničí pre mňa
  • Problém je riešením
  • Spolupracovať, nie bojovať
  • Min-max – minimálna energia, maximálna efektivita (energická, ekonomická, časová)
  • Neobmedzené výnosy

Permakultúrny dizajn je založený na mnohých princípoch a využíva tradičné ekologické poznatky, ktoré už naši predkovia odpozorovali pri svojom obhospodarovaní – teda taký zdravý sedliacky rozum, ale aj nové alternatívne technológie, ktoré nám môžu uľahčiť život a napomôcť efektívne využívať lokálne podmienky a danosti prostredia pri vytváraní zdravého, čistého a udržateľného prostredia. Ako prvý krok pri permakultúre je dôležité pozorovanie, vnímať, objavovať, ako fungujú princípy v prírode, objavovať vzťahy v pôde… k čomu sme všetci pozvaní.

Súčasťou seminára boli aj ukážky permakultúrnych postupov aplikovaných v záhradach na Abelande, po ktorých nás sprevádzal a zdieľal svoje praktické skúsenosti jeden zo synov Abelovcov Tomáš.

Vďaka všetkým organizátorom a účastníkom i nášmu Stvoriteľovi za krásny čas a spoločenstvo, ktoré sme mohli spolu stráviť v tejto oáze prírody.

Napísali nám:

Alžbetka: Prežila som nadherny cas, ktorý mi priniesol svetlo do mnohých otázok a z ktorého stále čerpám silu do svojich dní. Asi viacerých nás prekvapilo, akú môže mať kurz o záhrade hĺbku:)

Vierka: Ešte stále vo mne doznieva nádherný víkend v „rajskej“ záhrade. Vnímam to ako celé Bohom pripravené…počnúc počasím, cez priestor, spoločenstvo i prednášajúcu. Naozaj a ešte raz zo srdca ďakujem všetkým zúčastneným, Bohu i Tebe, Ivka. Zvládla si to s obdivuhodným pokojom napriek tomu,že ste mali byť dvaja…To čo som sa dozvedela o permakultúre zďaleka presiahlo moje dovtedajšie povedomie o tejto téme. Myslím,že začínam viaceré veci okolo mňa vnímať inak, viac do hĺbky, viac si uvedomujem dôsledky jednoduchých, bežných úkonov…A tiež mi v srdci ostala túžba vnímať a pretvárať pôdu tak, aby v nej bol život. Teraz už viem jasne pomenovať, prečo odmietnem susedovu ponuku na pooranie záhrady. Ďakujem a teším sa na ďalší víkend.