…ani kvapka nazmar..

Voda je nutnou podmienkou pre existenciu života na našej planéte. Celých 96,5 % jej je v moriach a oceánoch, 1,8 % v ľade, 1,7 % tvorí spodná voda, 0,006 % sú slané jazerá, 0,007 % sladké jazerá. Sladkej, pitnej a vôbec dostupnej vody je teda neúmerne málo. Voda je najrozšírenejšou látkou v biosfére. Často sa hovorí, že je základom života. Presnejšie je jednou z podmienok existencie života na Zemi. Celá naša populácia je vodou zviazaná tak, ako sú bunky tela spojené krvným riečišťom. Poďme sa vrátiť k úcte, ktorú skôr ľudia vode preukazovali. Pokiaľ si ju nevážime, nemôžeme ňou šetriť. Je pravda, že najviac vody spotrebuje priemysel a poľnohospodárstvo, ale to nás ešte neoprávňuje k tomu, aby sme sa k vode náležito nesprávali. Priemerný človek spotrebuje 150 l vody denne. Zamyslime sa, ako náš podiel na znečisťovaní vody znížiť na minimum. 

Nesmierne závažný je problém s nedostatkom vody v niektorých častiach rozvojového sveta, kde rozširujúce sa púšte vytláčajú časť obyvateľov z územia ich predkov. Akurát 17. júna si pripomenieme Svetový deň boja proti rozširovaniu púští a sucha.

Európa spotrebuje veľké množstvo vody v dôsledku dovozu produktov (napríklad bavlny) z oblastí zasiahnutých jej závažným nedostatkom. Európa má dostatok vody, ale využíva vodu i z iných oblastí prostredníctvom obchodu s poľnohospodárskymi produktami. Napríklad vo Veľkej Británii dve tretiny vodnej stopy zostávajú mimo jej územia, predovšetkým v Afrike a Južnej Amerike, teda  v oblastiach, ktoré nemajú vody dostatok.
Zníženie spotreby pitnej vody prináša i výrazné finančné úspory. Za ostatných dvadsať rokov vzrástla u nás ich cena v pomere k príjmom približne desaťkrát a práve vďaka tomu klesla i jej spotreba až na polovicu. Stále je ale ešte veľká. Vinou toho sa kdekoľvek využíva ako pitná nielen spodná voda najvyššej kvality, ktorá je až na údržbu rozvodov a elektrinu na čerpanie zdarma, ale i voda na používanie menej vhodná, draho získavaná, vyžadujúca chemické úpravy. Aj na Slovensku je okrem toho v niektorých oblastiach a obdobiach o vodu núdza, rôzne jej využitie si vzájomne konkuruje a môže se prejaviť napr. až v akútnom nedostatku pre poľnohospodárstvo. V ďalších desaťročiach sa tento problém bude so zmenou klímy ďalej prehlbovať. I preto je na čase začať sa učiť s vodou hospodáriť omnoho lepšie.

Tipy ako šetriť vodou v oblastiach:

  1. Hygiena a batérie
  2. Umývanie riadu a odpady
  3. Pranie
  4. Čistenie škvŕn

1. HYGIENA A BATÉRIE

Používame úsporné sprchové hlavice, hlavice s perlátorom, jednopákové batérie, termostatické batérie, WC s úsporným splachovačom na malé a veľké spláchnutie. Na vidieku sú ideálne na používanie moderné suché záchody. Odporúčame používať mydlo namiesto sprchového gélu a prírodný deodorant namiesto umelých vôní. Správne dimenzujeme systém tak, že bojler umiestňujeme čo najbližšie k batériám, využívame dvojitý/trojitý rozvod vody (pitná, úžitková – šedá, príp. aj dažďová voda) a vodu recyklujeme (napr. šedú vodu používame na splachovanie, dažďovú vodu na pranie a umývanie).

2. UMÝVANIE RIADU A ODPADY

Na umývanie riadu môžeme využiť kvalitné umývačky, ktoré šetria vodu. V opačnom prípade riad umývame v dreze plnom horúcej vody (s octom) a potom len krátko oplachujeme vlažnou vodou. Snažíme sa čo najviac obmedzovať používanie saponátov a iných chemických prípravkov. I pri upratovaní často využívame ocot, ktorý saponáty nahradí, ale nemá nepriaznivý účinok na kvalitu vody (octu použijeme asi 5x viac ako saponátu). Upchávaniu odpadu sa snažíme predchádzať – používaním sitka, ktorého obsah môžeme väčšinou odkladať do kompostu, a občasným prepláchnutím vriacou vodou s octom. Predovšetkým ale do odpadov nepustíme mastnotu. Tuky, ktoré už naozaj nemôžeme ako potraviny využiť ani ich odovzdať do zberu, potom ich napr. vylejeme do pilín, popola či podobných nasiakavých odpadov a uložíme do kompostu, alebo ich využijeme ako palivo. Zvyšné mastné povrchy najprv dôkladne očistíme papierom, potom umývame vodou. Pri všetkom čistení sa však okrem octu najviac odporúča používať obyčajné mydlo (tuhé, mleté, tekuté i mazľavé), ktoré by nemalo obsahovať žiadne riedidlá ani iné chemické prímesy.

3. PRANIE

V prvom rade používame kvalitné spotrebiče. Vhodné sú aj mechanické (ručné) práčky. Je dôležité poznať tvrdosť vody v domácnosti, pretože pri mäkkej vode je nižšia spotreba pracieho prášku. Hlavná zásada je prať ozaj špinavé veci a až vtedy, keď je bubon práčky plný. Normálna hygienická teplota prania je 40°C, pri ktorej sa ušetrí 60-70% energie oproti praniu na 90°C. Aj účinnosť moderných pracích prostriedkov je optimalizovaná na nízke teploty.  Na ručné pranie je ideálne mydlo, ktoré sa vo vodnom prostredí veľmi rýchlo a úplne biologicky rozkladá na látky v prírode bežné. 

Úsporné je, pokiaľ je to potrebné, pridať ako zmäkčovadlo obyčajnú sódu (uhličitan sodný) a potom len podstatne menšie množstvo pracieho prostriedku. Prací prostriedok dávame priamo do bubna práčky. Nepoužívame predpierku. Silnejšie zašpinené prádlo namočíme cez noc do studenej vody. Škvrny na prádle odstránime vopred. Potom je možné znížiť dávku pracieho prostriedku i o tretinu. 

Aviváže a optické zjasňovače sú zbytočné, biologicky ťažko odbúrateľné a na čistotu prádla nemajú vplyv. K mäkkosti prádla pomôže najlepšie dažďová voda a tiež sušenie na slnku či vzduchu. Účinok aviváže dosiahneme pridaním malého množstva octu do priehradky na aviváž. Pokiaľ chceme prádlo naozaj voňavé bez dráždivých chemických prídavkov, dáme do skrine voňavý sáčok s levanduľou či inými bylinkami alebo ju prevoniame prírodnými kvetinovými vodami (vonné výluhy na vodnej báze). Ďalšou možnosťou je pridať pár kvapiek éterického oleja k praciemu prostriedku.Výhodné je používať „stavebnicové“ pracie prostriedky, kde si k základnému (koncentrovanému) praciemu prostriedku podľa potreby dokúpime prostriedky na škvrny, vlnu a pod., ktoré používame len občas. Odporúčame vyskúšať pranie v dažďovej vode.

4. ČISTENIE ŠKVŔN

Zázračný prostriedok na všetky typy znečistenia neexistuje. Ekologické odstraňovanie škvŕn znamená voľbu príslušného prostriedku podľa druhu znečistenia. Na väčšinu škvŕn si vystačíme so základnou zostavou domácich prostriedkov: ocot, sóda, čpavok, lieh, olej, soľ. 

Napr.: škvrny od kávy a od kečupu odstránime octovou vodou, škvrny od červenej cvikly 5%-ným čpavkom, škvrny od piva liehom a pod. Každý vie, že na rozliate červené víno platí obyčajná soľ. Lakovaný nábytok získa opäť zašlý lesk, keď na ľanovú handričku nakvapkáme ľanový alebo olivový olej s dvoma kvapkami liehu a povrch nábytku pretrieme. Kožený nábytok  ošetríme zmesou jednej lyžičky octu a jednej lyžičky oleja. Leštíme mäkkým flanelom. Prútený nábytok umývame slanou vodou


Pripájame aj originálny recept (našich starých mám) na Domáci gél na pranie, ktorý je lacný, účinný a navyše ekologický.

V ďalšom článku si povieme niečo o:

  • ekologickom upratovaní
  • praktických upratovacích tipoch
  • vode v dome a okolo domu.

Článok čerpal z publikácie Desatero domácí ekologie.