Recept na lacný a účinný prací prostriedok

Prací sliz nespôsobuje alergie a je veľmi vhodný i na pranie plienok a bielizne pre malé deti.

Čo potrebujeme

Kocku pracieho mydla (príp. nastrúhané mydlové vločky) – 175 g.

Praciu sódu: kryštalickú alebo práškovú. Prášková sóda je asi 3x účinnejšia než kryštalická, preto se jej dáva 3x menej. Obsahuje však zložku, ktorá se usadzuje ako šedý povlak, lepšie sa teda osvedčuje sóda kryštalická. Čistá sóda je dráždivá, manipulujeme s ňou opatrne.

Postup: Mydlo (175 až 250 g – vyskúšajte) nastrúhame a nasypeme do vedra s litrom horúcej vody a necháme rozpustiť. Dolejeme 5 litrov horúcej vody, stále miešame, pridáme sódu – zhruba 250 g kryštalickej alebo 100 g práškovej, a necháme rozpustiť. Príprava zaberie asi 15 minút. Po vychladnutí vznikne hustejší sliz. Ak perieme často, pripravíme si dvojnásobnú dávku.

Dávkovanie: 250–500 ml podľa stupňa znečistenia prádla, najlepšie priamo do bubna práčky. Ak používame odložený štart, nenecháme nezriedený sliz na prádle, najlepšie bude ak ho vložíme dovnútra i s odmerkou. Päť litrov slizu teda stačí na 10–20 práčiek. Pri tvrdšej vode pridáme ku každému praniu pol až jeden kelímok pracej sódy. Ako aviváž používame ocot – vôňa odoznie pri schnutí. Do priehradky na aviváž ho dáme cca 3 lyžice (je potrebné vyskúšať).

0 Comments

  1. Pingback: VODA A JEJ ŠETRENIE - Kresťan na vidieku