V sobotu 22.1.2022 sme vyrazili na plánovanú cestu na Oravu. Spolu s nami prišla aj snehová nádielka. O to lepšie sme mohli vidieť, ako sa majú naši priatelia počas zimy.

Zaujímavosti z obce Oravská Polhora nám porozprával starosta Ing. Michal Strnál v coworkingovom centre, ktoré zriadila obec v doposiaľ nevyužívaných priestoroch budovy integrovaného záchranného centra.
Rozprávali sme sa o veľkej investícii obce, ktorá kúpila starú pílu na 5,6 hektárovom pozemku. Pozemok rozdelila a teraz tam sú podnikatelia, ktorí sú inšpiráciou pre ostatných, aby nešli pracovať do zahraničia, ale ostávali so svojimi rodinami.
Obec Oravská Polhora má 4-tisíc obyvateľov a ich počet stále rastie. Preto sa rozhodli postaviť bytovku s 19 nájomnými bytmi hlavne pre mladé rodiny. Projekt je spolufinancovaný s podporou Štátneho fondu rozvoja bývania.
Bytovku sme si mohli pozrieť aj z vnútra. Stavia ju obecná firma. Nachádza sa na kraji obce s pekným výhľadom, má aj výťah a dokonca už aj detské ihrisko.
Keďže sme na Oravu zavítali rovno s veľkým snehom, mohli sme vidieť aj túto fascinujúcu ľadovú stenu, ktorá prináša občanom ďalšiu možnosť športovania v zime. Vedľa steny sa nachádza malé vonkajšie inhalatórium na jodo-bromovú slanú vodu spod Babej hory. Tento prameň slanej vody je unikátny a jeho zloženie ojedinelé v strednej Európe. Navštívili sme aj odparovňu a sušiareň na slanú vodu.
S farmármi z Oravskej Polhory sme sa stretli len na vyhliadkovej veži a dohodli sa, že ich farmu si pozrieme radšej v lete.
Na rodinnej farme vo Vasiľove nás milo privítali a kvôli snehu sme o farmách radšej diskutovali v teple.
S pánom Jurkym sme sa venovali problémom i plánom do budúcnosti. Zamýšľali sme sa, čo je hlavný problém, že na Orave farmári nechovajú kačky a tiež sme sa snažili pochopiť, prečo pozemkové úpravy na Slovensku trvajú tak dlho.

Sme vďační Bohu za pekné vzťahy s našimi priateľmi a teší nás, že chuť budovať vidiek ostáva a domov sme sa vrátili s novými podnetmi na premýšľanie.