Inšpiratívny príbeh manželov z Očovej

Autorka: Monika Fialová

Igor a Katka Vatehovci žijú už 19 rokov na samote pri Očovej. Obaja sú doma a ich práca je všetko okolo nich. Starajú sa o svoje štyri deti, dom, zvieratá a záhradu. Peniaze veľmi nepotrebujú, pretože si veľa vypestujú a vychovajú sami a čo nemajú, vymenia s inými za to, čoho majú dostatok. Aj vymoženosti, akými sú práčka, chladnička či elektrina vôbec nie sú u nich samozrejmosťou. Na stole vás privíta domáci chlieb a syr a vôňa bylinkového čaju. A pred domom dobrosrdeční a skromní ľudia. O tom, či je možné takto žiť a byť pritom šťastný, je náš ďalší inšpiratívny príbeh z vidieka.

Ako sa to celé začalo

Že toto je spôsob života, ktorým chcú žiť, si povedali v Amerike. Obaja tam boli v mladosti nejaký čas, pracovali na malom gazdovstve a veľmi im to prirástlo k srdcu. Podľa Katky to bola pre nich rozhodujúca skúsenosť: „Tam sme sa sformovali a na Slovensko sme už odchádzali s tým, že vieme, čo chceme robiť.“ „Už vtedy v Amerike leteli rôzne alternatívne životné štýly a videli sme, že sa tam mnoho ľudí snaží žiť inak. Oslovilo nás to. Mať svoje a robiť na svojom, byť sám sebe pánom,“ hovorí Igor, „takto som si predstavoval svoju prácu. Vždy som chcel žiť v prírode a na samote, kde je na toto všetko priestor.“ 

CELÝ ČLÁNOK NÁJDETE TU.

Inšpiratívne príbehy z vidieka je projekt iniciatívy Kresťan na vidieku, tento rozhovor vyšiel v spolupráci s Gréckokatolíckou rómskou misou a s Fórom života.
Ak chcete dostávať príbehy a kresťanské enviro-inšpirácie každé 2 týždne do svojej mejlovej schránky, prihláste sa na odber 
newslettra Kresťan na vidieku. Pozývame Vás na ďalší zo série webinárov V ZDRAVOM TELE – ZDRAVÝ DUCH: Jesť zdravo a lokálne – praktické tipy.