V dňoch 30. novembra a 1. decembra sa v Kúpeľoch Červený Kláštor uskutočnil už v poradí druhý seminár Kresťan na vidieku. Víkendového stretnutia sa zúčastnili angažovaní starostovia, poslanci a občania, ktorým leží na srdci oživenie vidieka, rodinného podnikania, podpory predaja a nákupu lokálnych (bio)potravín a starostlivosti o náš spoločný domov v duchu encykliky pápeža Františka Laudato si.

Cieľom podujatia bolo vytvoriť sieť aktívnych a angažovaných ľudí, ktorým chceme poskytnúť priestor pre efektívne pomenovanie hlavných problémov pri rozvoji vidieka a zdieľať inovatívne myšlienky a návrhy, ktoré by mohli zmeniť prístup k tejto téme.

Na seminári sa zúčastnil aj predseda Fóra kresťanských inštitúcií Tomáš Kuzár, podľa ktorého „je veľkým povzbudením, že rozvoj vidieka je zaujímavá téma pre mnohých kresťanov. Viacerí účastníci vyjadrili záujem o ďalšie stretnutia a rovnako o semináre na odborné témy týkajúce sa vidieka.“ Podľa slov jedného z účastníkov: „Nemôže byť nič krajšie ako keď sa stretnú ľudia, ktorí vyznávajú rovnaké hodnoty a záleží im na rozvoji obcí, v ktorých žijú.“ Na seminári nás navštívil aj riaditeľ Rádia LUMEN Juraj Spuchľák.

Nadáciu Antona Tunegu zastupoval Marek Degro: „Seminár zameraný na rozvoj vidieka je úspešne za nami. Bola to veľmi cenná a užitočná skúsenosť. Ďakujeme riaditeľovi rádia Lumen Jurajovi Spuchľákovi za vzácnu návštevu. O týždeň pokračujeme v Ružomberku!“ Záštitu nad podujatím prevzali spišský biskup Mons. Štefan Sečka, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurínová.

V poradí tretí seminár sa bude konať už tento víkend v dňoch 7. a 8. decembra v Ružomberku. Organizátorom podujatia bolo Fórum kresťanských inštitúcií a Nadácia Antona Tunegu s finančnou podporou Nadácie Hansa Seidela na Slovensku. Podujatie sa koná v spolupráci s nemeckým katolíckym hnutím vidieka KLB a svetovou federáciou katolíckych vidieckych hnutí FIMARC, kam patrí aj KLB a FKI.