Inšpiratívny príbeh Jána Štiebera z Krásnej Lúky

Poznáme dobre realitu slovenských dedín. Keď prechádzate niektorými na východe, cítite sa ako v 80. rokoch vo filme „Vesničko má středisková“: rozbité cesty, rozpadajúce sa budovy, chátrajúca infraštruktúra, vyľudnené ulice. To, že ľudia na vidieku sú bez práce alebo za ňou musia dochádzať do miest, ospravedlňujeme tou dobre známou vetou: „Veď nie sú peniaze.“ Janko Štieber sa rozhodol ísť proti prúdu. Ako priznáva, inšpiroval sa „mužom, ktorý sadil stromy“ – podobne ako on oživuje „pustatinu“ okolo seba a snaží sa rozprúdiť život v maličkej obci na Hornom Šariši. Jeho občianske združenie Šenviž urobilo v obci kus práce a dnes majú aj vďaka viacerým aktivistom z obce okolo 1000 turistov ročne.

Janko, spýtam sa na rovinu: ako podľa teba môžeme oživiť a zveľadiť slovenské obce?

Jedným z riešení je vidiecky turizmus. Každá obec má nejakú svoju históriu, kultúrne či náboženské pamiatky i tradície a v neposlednom rade krásnu prírodu. Môžeme robiť chodníky, rozhľadňu, kaplnku – ale to nestačí. Vždy to treba spojiť so službami. Najprv aspoň občerstvenie, ďalším krokom je ubytovanie. Takto môže obec zamestnávať ľudí – výstavbou infraštruktúr a poskytovaním služieb. Vyrieši sa tým rovno niekoľko problémov: obec bude krajšia, ľudia budú mať prácu, dedinčania sa budú snažiť viac starať aj o svoje okolie, do obce sa budú vracať mladí ľudia a pracovné sily, staré budovy sa rekonštruujú a využijú na ubytovanie, regióny sa skrze obnovu infraštruktúr viac prepoja.

Viac sa dočítate TU.

Inšpiratívne príbehy z vidieka je projekt iniciatívy Kresťan na vidieku, spoluorganizátormi sú Fórum života a Fórum kresťanských inštitúcií (FKI). Zverejňované sú v rámci portálu Zastolom.sk.
Ak chcete dostávať príbeh a kresťanské enviro-inšpirácie každé 2 týždne do svojej mejlovej schránky, prihláste sa na odber 
newslettra Kresťan na vidieku.