Inšpiratívny príbeh rodiny Dlugošovcov z Ľubotíc

Spomínam si na prvú návštevu priestorov Domčekova v netypickej dedinke Ľubotice, ktorá bola kedysi predmestím Prešova. Zaujímavé prostredie, kreatívne prispôsobené potrebám všetkých vekových kategórií, ma napĺňalo akýmsi zvláštnym pokojom, ba úžasom. Pôsobí tu trojgeneračná rodinka: manželia Ondrej a Lucia, ich deti, ktoré sú prvými prijímateľmi tvorivých aktivít, následne ponúkaných všetkým deťom, a Luciina mamka, ktorá tu vypomáha šitím, maľovaním a všetkým, čo treba. Starostlivé, až detailné dolaďovanie priestorov a nekonečné trávenie času celej rodinky v Domčekove na mňa pôsobilo, akoby šlo o ich „externú obývačku“, o ktorú sa delia ročne aj s tisíckou ľudí. O službe na vidieku deťom, rodičom i starým ľuďom, o prevádzkovaní Montessori dielničiek a Átria Dobrého Pastiera, o odvahe donekonečna sa vzdelávať i o tom, aké je to byť celý deň spolu, porozprávali manželia Ondrej a Lucia Dlugošovci, ktorým sa po Matejovi (8) a Laure (4) nedávno narodila dcérka Sára.

Keby to pre nás bola práca, tak by sme to nedali

Obaja pracujete v OZ KreDO, v Domčekove. Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

L.: Ráno Sárka prebudí celý dom, dáme spoločnú modlitbu, potom si chystáme raňajky. Do práce ideme všetci spolu, deti idú tiež s nami. Popritom, ako tu pracujeme, si deti pri nás robia samostatne úlohy a tvorivé veci. Keď je to tu otvorené aj pre verejnosť, sú aj s ostatnými deťmi. Matej si rieši školu, skladá si mapy, pracuje s montessori materiálmi alebo je vonku. Mimo kovidu k nám prichádzajú ľudia od nula po 99 rokov. (úsmev)

Pre každú vekovú kategóriu je vyhradený presný čas. Realizujú sa tu kluby pre deti, tínedžerov, mamičky, seniorov a iné skupinové aktivity. Vstup je voľný pre každého, ľudia sem prichádzajú aj kedykoľvek počas otváracích hodín.

O.: Náš deň je flexibilný. Nie je to zabehnutá klasika: raňajky, deti do školy, každý z nás do inej práce. Celá rodina sme vždy pokope. Keďže teraz skupinové aktivity nemôžeme organizovať, pripravujeme priestory a aktivity. Dva roky nám stáli na dokončovanie niektoré katechetické materiály, tak teraz cez koronu konečne máme čas si ich domaľovať, dolepiť. Takže sme vďační aj za tento čas. Tiež vybavujeme administratívu, robíme individuálne sociálne poradenstvá. Toto je teraz náš „netypický bežný deň“.

„Nájdi si prácu, ktorú miluješ, a už nikdy nebudeš musieť chodiť do práce.“

Inšpiratívny príbeh rodiny Dlugošovcov z Ľubotíc si môžete prečítať TU.

Inšpiratívne príbehy z vidieka je projekt iniciatívy Kresťan na vidieku, spoluorganizátormi sú Fórum života a Fórum kresťanských inštitúcií (FKI). Zverejňované sú v rámci portálu Zastolom.
Ak chcete dostávať príbeh a kresťanské enviro-inšpirácie každé 2 týždne do svojej mejlovej schránky, prihláste sa na odber newslettra Kresťan na vidieku.